dimarts, 11 d’octubre del 2011

Sigues vilafranquí, utilitza el valencià!

   Ja fa uns cinc mesos que els membres de Plataforma per Vilafranca estem treballant des de l’Ajuntament. En aquest període hem vingut constatant que l’ús del valencià no es prioritza en les comunicacions que s’emeten des de l’entitat. No hi ha una marginació deliberada, com passa en altres organismes provincials i autonòmics, però, diguem que la llengua no és una prioritat ni per als grups polítics socialista i popular, ni per a l’equip de govern, ni per als treballadors; és més, a sovint es parla o es discuteix d’un tema en valencià, i alhora de posar-lo per escrit, es fa en castellà, encara que, sortosament, hi ha excepcions dignes de menció. Un exemple del plenari d’octubre: el PSOE porta una moció al ple; el seu portaveu la llegeix en castellà, però la discussió entre els regidors i la votació es fa en valencià. Com diem, aquesta no és una marginació deliberada, però s’hauria de corregir.  No està de més recordar el que diu l’Estatut d’Autonomia vigent respecte a la llengua:
            Article segon. L'idioma valencià és l'oficial a la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l'idioma oficial de l'Estat. Tots tenen dret a conèixer-los i a usar-los i a rebre l'ensenyament del, i en, idioma valencià.
            Article cinquè. S'atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià.
    
    Entenem, per tant, que els organismes oficials estan obligats per l’Estatut a fer un ús normalitzat i oficial del valencià. Vilafranca ha estat sempre una població de parla valenciana; el nostre idioma forma part de la construcció de la identitat vilafranquina, fins a tal punt, que hi ha una parla pròpia del poble, com es pot veure en aquest document. Crèiem desterrada ja la costum imposada per l’educació franquista del valencià com a llengua de poble, minoritzada, i el castellà com a llengua oficial, però aquest és un mal difícil d’arrencar sobretot en les generacions que patiren aquells anys de repressió física i cultural. A continuació us deixem l’enllaç a un documental que aborda la situació actual del valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada